sobota 22. října 2011

Apple pie ♥ Podzimní lahůdka




Apple pie znáte určitě všichni, je to takový ten koláč
z amerických filmů, i když je jeho původ v Anglii.
Tradiční apple pie bych tedy zařadila raději do kuchyně anglické. Apple pie jsem začla dělat asi před dvěma roky, když se mi do rukou dostala kuchařka Harryho Potter (jako velký fanoušek HP jsem ji musela mít), tam je recept trošku jiný než ten který Vám chci představit dnes, pár věcí jsem upravila, aby to bylo ono.


Takže pěkně od začátku, nejprve něco o ingrediencích.
Těsto se dělá z vody, špetky soli, másla a mouky. Mouka by měla být hrubší, volím tedy nejraději polohrubou, u hrubé se těsto špatně válí. Máslo by mělo být pokojové teploty, aby se vám pěkně spojilo s ostatními přísadami, rozhodně ho nerozpouštějte v mikrovlnce, těsto bude potom lepivé a válet spíše nepůjde, než půjde.
Já osobně děláme koláč z Hery, nebo jiného másla které má alespoň 70% tuku, hlavně ne Ramu a podobné margaríny! Soli dejte jenom špetku, proto aby těsto bylo chutné.Voda může být obyčejná z kohoutku ale ledová, klidně ji dejte na chvilku do ledničky.  Těsto musíte dát do ledničky alespon na hodinu, půl hodina je z vlastní zkušenosti málo, ale taky to jde. Při posledním pečení jsem těsto nechala v lednici dva dny a pracovalo se mi s ním lépe. 
Při zpracovávání těsta je nejlepší ho neustále překládat, nedělat z něj moc kouli, při válení se potom moc trhá.
Ohledně množství těsta, je vždy lepší udělat víc než míň, potom se Vám nebude těsto trhat jak jej budete válet na správnou velikost.

Ingredience na těsto ( koláč o průměru 22 cm) 
300 g mouky
100g másla
voda 
špetka soli
1. Zpracujte mouku,sůl a máslo, vyleze vám z toho hrubá směs.
2. Pomalu přilévejte vodu.
3. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude vláčně a jemné.
4. Dejte vychladit do ledničky, alespoň na hodinu. 




Náplň: 
4-5 velkých jablek
1-2 vanilkové cukry
muškátový oříšek
skořice
št'áva z 1 citronu

Ted' pár řádků o náplni: Než začnete dělat náplň předehřejte si troubu na 200 stupňů.To proto by jste potom nemuseli zbytečně čekat. Nejlepší na náplň jsou sladčí jablka, na jeden koláč použijete asi 4 nebo 5 velkých jablek. Někdo jablka škrábe, já je raději nechávám i se šlupkou, aby nepouštěli moc št'ávy, koláč by vám pak mohl vytéct. Pěkně jablka nakrájejte, nebo nastrouhjëjte na tenké plátky. Pocitronujte je štávou z 1 citronu a přidejte skořici a nastrouhaný muškátový oříšek, množství nechám na vás, každý má rád něco jiného. Nakonec přidejte cukr a pěkně vše zamíchejte. Nevím jak moc máte rádi sladké, ale já raději dávám přednost lehkým moučníkům, proto do celé směsi přidávám jen jeden vanilkový cukr. V některých receptech se uvádí až 180g  cukru, což mi přijde děsivě moc. Jestli chcete můžete dát dva vanilkové cukry, jablíčka jsou sladká sama o sobě takže se nebojte, že bude moučník kyselý. Kdo chce může přidat med, nebo hrozinky.




Když máte všechno nachystané, těsto vychlazené a náplň hotovou:
1. Vyjměte těsto z lednice a rozdělte jej na dvě poloviny, jednu dejte hned zpátky do lednice a z druhé vyválejte tenunkou placku, tak aby byla trochu větší než forma na koláč (asi o 2 cm). Formu nevymazávejte, jenom jednoduše položte těsto na dno formy a vytáhněte jej ještě o  2 cm výše, je to kvůli vrstvě jablek. 
2. Rovnoměrně vyložte formu jablečnou směsí.
3. Vytáhněte druhou polovinu těsta a vyválejte jej na placku, přesně do tvaru formy.



4. Přikrijte těstem jablka, vytvoříte tak jakousi pokličku, okraje těsta pevně přitlačte aby se spojilo dolní těsto s vrchním.
5. Nakonec dozdobte okraje vidličkou a koláč propíchejte, aby měla jablka dost vzduchu.
6. Dejte koláč do trouby.














Doba pečeni
1. 20 minut na 200 °C
2. 15 minut na 180 °C
3. 20 minut na 165 °C
Ohledně pečení, každá trouba je jiná, takže musíte koláč sledovat, jak začne zlátnou až hnědnout, tak jej vyndejte z trouby a je hotov.
  V průběhu pečení můžete potírat mlékem, koláč má pak zlatou barvu.
Po vytažení z trouby ho vždy posypu cukrem.



 Podávání: V Americe podávají Apple pie s vanilkovou zmrzlinou a je to velice zajímavá kombinace. Výborně         taky chutná se šlehačkou.




Všem Vám přeji dobrou chut' !

Servírování v dalším díle :) ještě jsme to nestihli vyfotit ;)


3 komentáře: